sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Kompot Revisioneilla

Kuten yleisöstämme epäilemättä merkittävä osa tietää, demoskenessä keskeistä on kilpailla enemmän tai vähemmän ystävällisessä mielessä erilaisissa digitaalisen taiteen lajeissa. Näitä kilpailuita nimitetään kompoiksi (competition), eikä niitä Revisioniltakaan puutu. Perinteinen kuninkuuslaji kompoissa on demo, mutta kilpasarjoja on myös monenlaisia muita. Etenkin näitä muita kompoja oli eilen (lauantaina) tarjolla suuri määrä, ja seurasimme niitä mielenkiinnolla.


Raivoisaa kannatusta skenessä nauttivalle Amiga-koneelle oli peräti oma sarjansa, vaikka tarjolla oli myös yleinen oldskool-sarja muille pitemmän aikaa sitten markkinoilta poistuneille koneille. Eipä silti, tarjontaa oli kyllä molemmissa sarjoissa varsin huomattava määrä. Jännänä yksityiskohtana joku oli julkaissut 20 vuotta vanhan demonsa joka oli aikanaan jäänyt julkaisematta, ja tämä tuotos olikin tekniseltä laadultaan varsin kehno. Tämä saattaisi viitata siihen, että tuotosten laatu on parantunut tässä välissä, kun laitteistosta on opittu ottamaan enemmän irti.

Olemme seuranneet myös erään tanskalaisen Amiga-kehittäjän työskentelyä olan
yli tapahtuman edetessä. Hän käyttää demosekvensserinä GNU Rocketia, johon ryhmittymä on itse toteuttanut Amiga-tuen. Toisena kiinnostavana yksityiskohtana hänellä näyttäisi olevan tapana kirjoittaa konekielisiin rutiineihinsa yksikkötestit – menetelmä, joka on saavuttanut ohjelmistotekniikassa suosiota vasta 2000-luvulla. Työtavat vaikuttavat muutenkin nykyaikaisilta, vaikka käytettävä laitteisto on siis alunperin vuodelta 1985!

Tuotosten laatu oli pääosin vallan kelvollista, vaikka etenkin vapaamuotoisella teknologialla tuotettavien animaatioiden sarjoissa moni teos tuntui siltä, että niistä olisi voinut saada perin hyvät reaaliaikaisetkin teokset aikaan. Näillä olisi sitten voinut kilpailla esimerkiksi demokilpailussa.

Illalla tapahtui myös jonkunlainen DJ-kaksintaistelu suomalaisen glxblt:n ja hollantilaisen Knoekin välillä. Ei, nämä eivät ole meillekään tuttuja nimiä. Äänenvoimakkuus tässä matsissa oli sitä tasoa, että infosta ilmaiseksi jaettavat korvatulpat tulivat kyllä tarpeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti