keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kaikki päättyy joskus

Tuttu näky viime päivinä. Autoja ja tietä.
Se on loppu nyt tämä reissublogaaminen. Löysimme juuri Tampereen parhaan liikennemerkin ja etenemme sen viitoittamaa tietä kohti Jyväskylää.

Eilen jatkoimme Kööpenhaminasta Juutinrauman sillan yli ja kohti Tukholmaa. Jossakin vaiheessa matkaa kävi ilmi, että pidimme hiukan liian pitkän tauon ennen Jönköpingiä ja meinasi tulla kiire. Viime hetken paniikki syntyi, kun Androidin navigaattorin reitit sekosivat Södra Länkenin tunnelista ulos tullessa ja varalaitteena ollut Symbianin navigaattoriohjelma jatkoi systemaattista työtään virheellisten ajo-ohjeiden maksimoimiseksi. Useamman kerran takapenkin navigaattori sanoi käänny vasemmalle ja etupenkiltä kuului käänny oikealle ja toisinpäin. Onneksi Markus osasi silti ajaa suoraan laivasymbolilla merkittyä reittiä pitkin. Päädyimme kuitenkin ihan ajallaan eli tuntia ennen jonottamaan laivalle.

Laivalla tuliaisten hankkimisen ja ruokailun lisäksi vähän pelailimme OpenTTD:tä Viking Linen langattomassa verkossa. Majoituimme ns. sikaosastolla eli vedenpinnan alapuolella olevaan kakkoskerroksen hyttiin. Yöllä Turun saaristoa lähestyttäessä meidät herätti ajojäiden kolina ja rahina vasten hytin seinää. Oli aika hyytävä herätä nimittäin sellaiseen. Ehjänä ja ajoissa pääsimme kuitenkin Turkuun ja jatkamaan ajelua kohti Jyväskylää.

Kuten hyvässä produktiossa on tapana, myös tämä päättyy greetzeihin.

Greetz to:

TeliaSonera
Teidän verkkonne toimivat paremmin ulkomailla kuin Suomessa. Pohjoismaissa samaan hintaan kuin kotimaassa, myös data.
Google Android
Pelastit meidät nälältä, jaoit verkkoa, kerroit reitin.
Tekotuotanto
Inspiroit meitä. Synkkiä hetkiäkin varten teillä oli tarjottavaa
Wolfgang Petry

Asus

Nimetön kiinalainen invertteri
Annoit meille virtaa.
Burger King
Langattomia verkkopalveluita erityisesti Amsterdamissa ja Brysselissä.
Euroopan Unioni
Schengenin sopimus ja Euroopan rahaliitto tekivät matkastamme mukavan.
Revisionin järjestäjät
Ehkä maailman paras party?
Deutsche Telekom
10€ paketilla saimme 64kbps-vauhdilla aikaan ihmeellisiä asioita. Enemmänkin olisimme ilolla ottaneet.
Kööpenhaminan kaupunki
Lämmin vastaanotto sekä tullessa että mennessä. Katuvaloinfraa olisi tosin voinut vähän vielä miettiä.
Tämän blogin lukijat
Tiedämme, että olet siellä! :-)
Etherpad
Tämä palvelu kun pyörii partymobiilissa, niin on kiva tehdä muistiinpanoja, vaikkei olisi nettiä.
Volkswagen Passat
Paras ajaa varmasti. Ja taloudellisesti.
Kotijoukot
Päästitte meidät reissuun. Kiitos!

Fu*kings to:

lamers

Porsche-kuskit

hullut kaistanvaihtajat
Kiitos ruuhkista ja vaaratilanteista.
heikon sisäilman hotellit ja hostellit

Hotel Amigo
Miksi hitossa teitä kutsutaan hotelliksi? Pilvilinna olisi parempi nimi.
Arto Murtonen
Et ollut paikalla!
Hot Lambda Lovin'
Ei vieläkään mitään produja
ajojää

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Revisionin jälkilöylyt

Paha robotti pyytää poistumaan
Näin Saksan halki pohjoiseen ajellessa on hyvä hetki pohtia, minkälaisia havaintoja ja fiiliksiä tapahtumasta jäi mieleen. Päivän tähtäimenä on päätyä Kööpenhaminaan yöpymään, mikä vaikuttaa tässä vaiheessa ehkä tarpeettomankin kaukaiselta kohteelta. Onpahan huomenna vähemmän ajettavaa, ja hyvin aikaa. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen löytyikin soveltuva laivavuoro jo huomiselle (tiistai) illalle, eli ei tule tylsää laivallajumittamispäivää.

Saarbrücken oli lopulta virkeä kaupunki. Pitkänäperjantaina kaupungilla oli suljettujen ovien lisäksi muutenkin tyhjää, harmaata ja koleaa. Tätä fiilistä pääsi Revisioneille perjantaina toki pakoon. Lauantai oli ilmeisesti normaali ja vilkas kauppalauantai ja aurinkokin paistoi, mikä teki melkoisen eron kaupunkifiilikseen.

Ainakin eurooppalaisilla skenettäjillä on suomalaista terveemmän tuntuinen suhde alkoholiin. Tämä ei tarkoita, että tapahtumassa oltaisiin varsinaisesti selvin päin, mutta kotimaisista tapahtumista tuttua ördäämistä ei liiemmin tapahdu. Tämä siitä huolimatta, että mietoja alkoholijuomia myydään tapahtuman sisäpuolella. Ovella kehotettiin olemaan tuomatta väkeviä viinoja sisälle halliin. Tätä kiertoa näytettiin rikottavan avoimesti, mutta ei se käyttäytymisessä mainittavasti näkynyt. Fiksuna pointtina anniskelussa oli tasapuolisesti kaikkien juomien hintoihin lisätty puolen euron pantti, jonka seurauksena tyhjien pullojen läjät tiloissa pysyivät varsin maltillisina.

Suurimmaksi osaksi ihan julkaisukelpoista tekstiä
Kun meillä on mukana autollinen Instanssin järjestäjiä, niin väistämättä tulee pohdittua, että mitä asioita olisi tuotavissa Instanssiin sellaisenaan tai vähän muokattuna. Revisionilla oli oma tunnusmusiikki, joka oli varsin tarttuvaa dubsteppiä, sekä jo kutsuintrosta tutun Pahan Robotin sisältävä tunnusanimaatio. Näitä toistettiin kompojen alussa ja kun järjestäjillä oli tiedotettavaa. Myös Revisionin ennakkoilmoittautumispalvelu oli varsin hyödyllinen. Rekisteröityessä ilmoitettiin oma nimimerkki, gruuppi ja maa. Ilmoittautumisia pystyi seuraamaan nettisivuilla. Konsepti voisi toimia myös Instanssissa ja houkutella perinteisempää skeneväkeä paikalle. Mukava yksityiskohta oli myös käytävillä ollut ilmoitustaulu, johon kuka tahansa kävijä pystyi jättämään terveisensä.

Päällimmäisenä käteen jäi väsymys. Toivottavasti se helpottaa, kunhan pääsemme majoittumaan vielä tälle illalle Kööpenhaminan Omena-hotelliin. Viime aamuina kymmeneltä päättyvien hotelliaamiaisten houkutus oli liian suuri, että olisimme malttaneet jäädä nukkumaan turhan pitkään. Kääntöpuolena iltaisin alkoi nukuttaa vähän aiemmin kuin olisi ollut mukavaa. Hotellista voisi tässä yhteydessä todeta myös, että ainakin yläkerran huoneessamme oli jotakin sisäilman suhteen pahasti pielessä, mikä näkyi tukkoisina aamuherätyksinä. Toisessa huoneessa puolestaan oli melkoisen kylmä. No, jossain kai sen täytyy näkyä että hotelli on keskeisellä paikalla ja todella halpa.

Wolfgang Petryn hittimiksi. Oi miksi?
Tässä autoillessa soi tosiaan ännätä kertaa läpi Markuksen bongaama saksalaisia pop-remixejä sisältävä levy. Biisit ovat parikymmenminuuttisia sikermiä, joissa osien taitekohdat ovat.. sanotaanko kauniisti, että melko huomaamattomia. Pirteetä settiä, 2/5. Levy toimikoon tutkielmana siitä, kannattaako musiikki valita kansikuvan miehen viiksien perusteella. Kannattihan se!

Kokonaisuutena tapahtuma ja reissu ovat toistaiseksi olleet myönteinen kokemus. Myös yleisesti ulkomaisten demopartyjen katsastaminen tuntui mukavalta tempulta. Halpalentojen saavutettavissa olevassa Bremenissä pidettävä Nordlicht-tapahtuma ainakin houkuttelisi. Mielessä juolahti myös Pietarissa vierailu Chaos Constructionin merkeissä. Tapahtumista on kyllä tarjontaa melkein jokaiselle kesäviikonlopulle.


maanantai 1. huhtikuuta 2013

Hiukan perusteellisempi katsaus Revisionin kompoihin


Jo ennen kompojen alkua oli huomattavissa, että täällä on jotakin erikoista verrattuna aiempiin partyihin, joissa tämä joukko on vieraillut. Käytäviin, vessan seiniin ja
oviin oli liimattu erikoisia tarroja. Vasta kompojen alettua paljastui, että ne olivat kilpateosten teasereita, joita tekijät olivat levittäneet ympäri tapahtumapaikkaa. Tässä on jo voimallisen brändäyksen makua.

Tarjolla oli myös kilpasarja valokuville. Kilpailussa muokatut ja muokkaamattomat kuvat olivat suloisena sekamelskana. Yhteinen valokuvakilpasarja toimi kyllä hienosti, joukossa oli muutama komeasti manipuloitu teos ja paljon upeita muokkaamattomia kuvia mm. luonnosta. Teoksissa oli usein sellaista rauhallisuutta, jota demoskenessä ei aina liiaksi näy. Ainakin Markus koki tämän sarjan jonkunlaisena keitaana jossa hieman lepuuttaa aivoja meluisan ja virikerikkaan tapahtuman keskellä. Omaa porukkaamme jäi kyllä hieman kirvelemään se, että tämän sarjan olemassaoloa ei tullut otettua huomioon aiemmin, sillä matkan varrelta omille CCD-kennoillemmekin valottui muutamia varteenotettavia otoksia.

PWM in action. Joelia harmittaa.
Animaatiot ja muut videot olivat omana sarjanaan. Joukossa oli paljon hienoja animaatioita, mutta niistä useimmista jäi olo, että vastaavan olisi voinut tehdä kyllä reaaliaikaisenakin. Joukossa oli myös dokumentointia muutamasa rakennelmasta, kuten Lyypekkiläisten automaattinen valokuvausjärjestelmä, jolla oli otettu ympäri kaupunkia useita upeita liikkuvia timelapse -videoita. Jotkut epelit olivat myös ottaneet vanhan Entex Adventure Vision -laitteen vuodelta 1982, jolle on alunperin ollut olemassa vain neljä peliä ja rakentaneet sitä varten kehitysympäristön emulaattoreineen. Kyseisellä laitteella oli sitten tehty myös entry wild-kilpasarjaan. Videosarjan tarjonta oli hyvinkin kirjavaa, varsin niljakkaan näköisestä kellariloukkovideosta jonkun indie-bändin vaatimattomalla budjetilla ammattimaisesti tuotettuun musiikkivideoon asti. Tähän sarjaan valmistauduimme osallistumaan kuvaamalla melkein koko tulomatkan ajan videota partymobiilin kojelaudalta, mutta sitä ei sitten tullut leikattua julkaisukelpoiseksi.

Jopa pissapelilläkin oli oma mainostarra
Kuten demopartyilla on totuttu, pelikehitykselle oli oma kilpasarjansa. Kertoneeko saksalaisten kierosta huumorintajusta, mutta muutamassakin pelissä fokus oli virtsaamisessa. Peleissä oli aika harvassa mitään todella kiinnostavaa uutta, mutta teknologisesti kiinnostavia olivat ainakin Nintendo Wiille (wee, get it) toteutettu pissaamispeli ja 256 tavun DOS-matopeli. Asiaan vihkiytyville lienee syötä huomauttaa, että 256 tavua on siis todella vähän. Ehkä pelimekaniikkamielessä innovatiivisin oli Arkanoid/Breakout -klooni, jossa maila kiersi pelikenttää, ja jäljellä olevat palikat aiheuttivat gravitaatiokuoppia jotka kaareuttivat pallon rataa.

Jännemmästä päästä kompoissa oli "Media Facade" -nimellä järjestetty kisa, jossa piti järjestää jonkinlaisia multimediatuotoksia, jotka pyörivät paikallisen taidemuseon ikkunassa. Valitettavana rajoituksena oli se, että tuotoksien piti olla pelkkiä videotiedostoja, minkäänlaisia reaaliaikaproduktioita ei hyväksytty. Tämä luonnollisesti rajasi suuren joukon kiinnostavia sovelluksia pois. Jos vastaavasta kilvasta tulee perinne tälle tai jollekin muulle partylle, formaatin ilmaisuvoimaa opittaisiin ehkä paremmin ymmärtämään. Tavallaan tällainen tapahtumaspesifi alusta vertautuu hyvinkin Instanssin ohjelmoitaviin valoihin.

Pienenä pettymyksenä muuten korkeaan tasoon nähden huomasimme. että  musiikkikompojen laatu ei ollut mitenkään erityisen korkea. Muutamia ihan tanssittavia biisejä oli joukossa, mutta sellaisia tarttuvia  melodioita, joista olemme päässeet nauttimaan erityisesti Assemblyssä ja  Instanssissa, ei tänä vuonna ollut. Eikä tuntunut olevan sellaisia  vitsikkäitä itse sanoitettuja ja laulettuja skenebiisejäkään, jotka ovat  monesti soineet Hartwall-Areenalla.

Oskilloskooppidemon mainosjuliste
Wild-sarja yllätti tasollaan ja viihdyttävyydellään. Sarjassa oli toinen toistaan villimpiä alustoja, kuten edellä mainittu 30-vuotias Adventure Vision -konsoli, joka nyt herätettiin demoalustaksi. Myös "ATmegaaaaaa"-huutoja kirvoittanut Arduino oli edustettuna. Muista hassuista alustoista mainittakoon Playstation 2, joka laski visuaalit kahteen komposiittijohdolla yhdistettyyn oskilloskooppiin sekä mIRC-skriptikieli, jolla näköjään voi silläkin laskea grafiikkaa. Instansseilla aikoinaan hämmentänyt AirZero on kohdannut voittajansa!

64-kiloiset olivat iloista tykitystä. Erityismaininnan annamme Brain Controlin demolle Turtles All The Way Down. Tekijät julkaisivat sekä demoenginensä Enigma 4:n että tämän kyseisen demon lähdekoodin. Mahtavaa! Joukossa oli muutama kutsu-intro eli invtro muille partyille, mutta nekin oli toteutettu teknisesti laadukkaasti ja hyvää makua käyttäen. Pienistä introista myös neljän kilotavun oldskool-intro oli melkoista seurattavaa. Tässä sarjassa tehdään siis teoksia 30-vuotiaille laitteille tiedostokoossa, joka jo koneiden ollessa nykyaikaisia oli pienen pieni. 

Selaindemot ovat tätä nykyä varsin kiinnostava alusta, koska tekniikkana Flash on väistynyt kokonaan JavaScriptin ja CSS:n tieltä. Pitkään JavaScriptillä toteutetut demot ovat olleet teknisesti heikompilaatuisia kuin Flash-demot, ja tämänpäiväisen perusteella Flashin etumatkaa ei ole vielä kurottu kiinni. Kaukana ei kuitenkaan enää olla. Innolla odotammekin ensi kesän Assemblyä, jossa selainpohjaiset demot ovat olleet perinteisesti tuntuvasti kovatasoisempia.

Kesken demokompoa oli teos, joka kehotti juomaan.
Neljän kilotavun oldskoolissa kilpailivat tutut alustat menneiltä vuosilta, joista yleisin taisi olla Commodore 64. Joukkoon osui yksi uusi tuttavuus, CameleonSe on laajennusmoduuli Commodore 64:lle, mutta sitä voi käyttää myös itsenäisenä yksikkönä. Irkissä kerrottiin, että se on 50 kertaa nopeampi kuin itse Commodore 64. Toki tämäkin suorituskyky on silti hyvin vähäinen nykymittapuulla.

Varsinainen demokilpailu oli jaettu kahtia Amiga- ja PC-demoon. Amiga-tuotosten tekninen laatu jaksaa edelleen hengästyttää, onhan koneen kehitys loppunut jo ennenkö ryhmämme on mennyt kouluun. Joukossa oli muutama enemmän huumoriin kuin teknologiaan panostava teos, mutta pöytänaapuriemme lisäksi toinenkin hämmästyttävä entry oli löytänyt tiensä kilpasarjaan. Varsinkin PC-demosarjan näkemisen jälkeen on pakko myöntää, että kulttuuriltaan ja tyyliltään PC-demot ovat alakynnessä tähän ikivanhaan alustaan nähden. Vaikka Amiga-sarjan määrittely kaikkine tarjollaolevien komponenttien ja tekniikoiden kanssa onkin vaikeaa, Amiga-sarjan todennäköisesti vievän Smoke & Mirrorsin haastajaa on tyylillisesti vaikea löytää.

PC-demoissa kilpasarja oli pitkä, ja joukossa oli muutama selkeä vitsientry, joissa ei ollut edes yritetty. Käsityksemme mukaan Revision ei harrasta juryja ollenkaan, vaan kaikki teokset ovat automaattisesti mukana. Ehkäpä juryja voisi kuitenkin harkita. Puolivälissä erää oli tauko, ja sen jälkeen alkoi, kuten sanonta kertoo, Lyyti kirjoittaa. Loppupäässä olikin jo todella pitkälle vietyjä tuotoksia, joissa sovellettiin mm. reaaliaikaista raytracingia ja muita rajoja rikkovia teknologioita. Myös sisällöntuotantoon oli panostettu - teokset eivät olleet pelkän teknologiakikkailun varassa.

Softarendausta menossa
Revision vaikuttaisi ensikokemuksen perusteella olevan erityisesti Oldskool- ja rautaharrastajien suosiossa. Näissä taso on tuntuvasti Assemblyä edellä. Tämän kaiken vuoksi on todellakin kannattanut saapua Suomesta asti ihmettelemään ja kummastelemaan tätä audiovisuaalista ilotulitusta.

Tätä tekstiä on kirjoitettu koko rytmiryhmän voimin.

sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Kompot Revisioneilla

Kuten yleisöstämme epäilemättä merkittävä osa tietää, demoskenessä keskeistä on kilpailla enemmän tai vähemmän ystävällisessä mielessä erilaisissa digitaalisen taiteen lajeissa. Näitä kilpailuita nimitetään kompoiksi (competition), eikä niitä Revisioniltakaan puutu. Perinteinen kuninkuuslaji kompoissa on demo, mutta kilpasarjoja on myös monenlaisia muita. Etenkin näitä muita kompoja oli eilen (lauantaina) tarjolla suuri määrä, ja seurasimme niitä mielenkiinnolla.


Raivoisaa kannatusta skenessä nauttivalle Amiga-koneelle oli peräti oma sarjansa, vaikka tarjolla oli myös yleinen oldskool-sarja muille pitemmän aikaa sitten markkinoilta poistuneille koneille. Eipä silti, tarjontaa oli kyllä molemmissa sarjoissa varsin huomattava määrä. Jännänä yksityiskohtana joku oli julkaissut 20 vuotta vanhan demonsa joka oli aikanaan jäänyt julkaisematta, ja tämä tuotos olikin tekniseltä laadultaan varsin kehno. Tämä saattaisi viitata siihen, että tuotosten laatu on parantunut tässä välissä, kun laitteistosta on opittu ottamaan enemmän irti.

Olemme seuranneet myös erään tanskalaisen Amiga-kehittäjän työskentelyä olan
yli tapahtuman edetessä. Hän käyttää demosekvensserinä GNU Rocketia, johon ryhmittymä on itse toteuttanut Amiga-tuen. Toisena kiinnostavana yksityiskohtana hänellä näyttäisi olevan tapana kirjoittaa konekielisiin rutiineihinsa yksikkötestit – menetelmä, joka on saavuttanut ohjelmistotekniikassa suosiota vasta 2000-luvulla. Työtavat vaikuttavat muutenkin nykyaikaisilta, vaikka käytettävä laitteisto on siis alunperin vuodelta 1985!

Tuotosten laatu oli pääosin vallan kelvollista, vaikka etenkin vapaamuotoisella teknologialla tuotettavien animaatioiden sarjoissa moni teos tuntui siltä, että niistä olisi voinut saada perin hyvät reaaliaikaisetkin teokset aikaan. Näillä olisi sitten voinut kilpailla esimerkiksi demokilpailussa.

Illalla tapahtui myös jonkunlainen DJ-kaksintaistelu suomalaisen glxblt:n ja hollantilaisen Knoekin välillä. Ei, nämä eivät ole meillekään tuttuja nimiä. Äänenvoimakkuus tässä matsissa oli sitä tasoa, että infosta ilmaiseksi jaettavat korvatulpat tulivat kyllä tarpeeseen.

lauantai 30. maaliskuuta 2013

How to start writing compilers without a Ph.D

Tässä seminaariesityksessä revival/fnuque esittelee, kuinka onnistuu ohjelmointikielen kääntäjän laatiminen ilman tohtorin hattua.

Allekirjoittaneelta jäi tietotekniikan opinnoissa valinnainen kääntäjätekniikka harmillisesti väliin ja luvassa pitäisi olla tunnissa C-kääntäjän tapaisen härvelin tekeminen alusta aloittaen. Teoria, optimoinnit ja kummallisuudethan tässä hauskan ja kiireen nimissä toki sivuutetaan. Tällä on mahdollisuudet olla viihdyttävä katsaus.

Tässäpä kehnosti valotettu kuva kääntäjäesityksestä.
Edesmenneen lehtori Ernvallin kursseja suorittaneena täytyy todeta, että asian voi ilmaista loisamminkin kuin tuolla Agoran omalla Stroustrupilla oli aikoinaan tapana. Lähestymistapa on tässäkin seminaarissa verrattain teoreettinen, varsinaiseen naapurinpoikameininkiin ei mennä. Lämmittävää on kuitenkin, että seminaarin GitHub-reposta löytyy C-toteutus esimerkissä käytetystä virtuaalikoneesta. Ei siis hullumpaa.

Esityksessä ajahetkellä 13 minuuttia eli alkuesittelyn ja kielen parsimisen jälkeen seurataankin jo stack pointerin liikettä. Eihän tätä tosiaan lennosta toteutettukaan vaan esitellään tarvittava koneisto. Kieleen saadaan myös operaattoripresedenssi, mikä puuttuu esimerkiksi MUMPS-kielestä. Tämä tarkoituksenmukainen Lua-ympäristö antaa kielen implementointiin vähän paremmat edellytykset kuin 60-luvun tykalut, joilla MUMPS-synnytettiin.

Eikä MUMPSilla kai enää tänä päivänä mitään isompaa tehtäisi. Korkeintaan joku Apotti-järjestelmä pääkaupunkiseudun terveydenhuoltoon.

Käännöspuun tranformaatioita pyöritellään aikamoista vauhtia, ehkä jonkinlaisesta tietojenkäsittelytieteen tutkinnosta voisi kuitenkin olla hyötyä, vaikka otsikossa vakuutetaankin, että ainakaan jatkotutkinto ei ole tarpeen. Mainittakoon, että seurueen käännöspuilla parhaiten kommunikoiva jäsen ei nyt ole seuraamassa.

Esitys päättyy while-looppien ja ehtolauseiden toteuttamiseen Lualla toteutettuun kääntäjään. Tuon Lua-värkin jatkokehittämisestä/särkemisestä saa yhden asian lisää asioihin joita voisi tänään koittaa.

https://github.com/revivalizer/compilertalk/

64k Intro visual content editor – .marchfabrik

Revisioniin tarjontaan kuuluu toki hienot seminaariesitykset, joissa demosceneä ja sitä läheltä liippaavia ilmiöitä tarkastellaan. Lauantaiaamusta emme ehtineet aivan ensimmäisen esityksen alkuun, mutta ehdimme saada kohtuullisen kuvan asiasta. Seminaareja on mahdollista seurata myös livenä netissä.

Farbrausch-ryhmän Benjamin "BeRo" Rosseaux esitteli työkalupakkiaan 64 kilotavun introjen tekemiseen. Odotukset tänne kävellessä olivat korkealla, sillä eipä tule mieleen aamupäiväseminaaria, jota varten paikalle saapumiseen olisi erikseen herännyt aiemmin.

Ei näytä tulleen turha reissu. Ainakin suoritettavan musiikin tuottamiseksi näistä työkaluista tuntuu löytyvän kaikki, softahan näyttää melkein kaupalliselta. Työkalupakki tukee esimerkiksi syntetisaattorin muodostamista aaltomuotoisesta samplesta, mikä näyti toimivan yllättävän hienosti. Erilaisia komponentteja aaltomuotojen räpläämiseen voi yhdistellä ja muokata graafisesti.

Kehittäjän kommentti Picatune 2:sta: Tämä on suunnattu ei-koodaajille [...] tämä toisaalta tukee myös biisien syöttämistä Assembly-muodossa. :-D Ainakin toleranssia täytyisi löytyä suurelle määrälle ruudulla näkyviä säätöjä.

Sitten käsiteltiin PXL-nimistä työkaluja proseduraalisesti generoidun grafiikan luomiseen. Työkalu vaikutti veikeältä, perustuen kerroksiin ja erilaisiin suotimiin, joilla niitä möyhennetään. 

perjantai 29. maaliskuuta 2013

Panorama Revisionilta

Tältä täällä näyttää.

GEMA, tuo Saksanmaan TTVK

Siirryimme seuraamaan mielenkiintoiselta vaikuttavaa luentoa saliin E-werkissä. Luentosali on mukavan ilmava ja rakennusmateriaalina tiili tuo mieleeni Hämeenlinnan Verkatehtaan. Mutta takaisin aiheeseen: Luento käsittelee tekijänoikeuksien valvontaa Saksanmaalla.

Tuttu näky Saksassa
Verrattuna Suomeen, Saksassa huomattavasti useampi Youtube-video on blokattu. Tuhannesta suosituimmasta videosta 61,5 % on estolistalla. Suurimmaksi osaksi se johtuu hyvin virkaintoisesta tekijänoikeuslain valvonnasta, mutta joukossa lienee myös antifasismilakien vuoksi estettyjä videoita.

GEMA on hiukan samantyyppinen järjestö kuin Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry, eli se ei ole nimestään huolimatta viranomainen vaan yksittäinen järjestö, jonka tehtävänä on toimia asianomistajana edustamiensa tahojen tekijänoikeuksia koskevissa asioissa.

GEMAan liittyessään luovuttaa kaikki aiemmat ja tulevat tekijänoikeutensa järjestölle. Tekijällä itsellään ei ole liittymisen jälkeen enää mahdollista vaikuttaa oikeuksiensa valvontaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yksittäisiä musiikkikappaleita ei voi jättää lisenssin ulkopuolelle eikä itse tekemiään teoksia voi jakaa kuten haluaa. Joitakin poikkeuksia on on teoriassa mahdollista solmia, mutta ne ovat käytännöllisesti katsoen mahdottomia. Järjestöstä eroaminenkin on tehty erityisen vaikeaksi. Sopimukset ovat kolmivuotisia ja jos ei eroamistaan ei vahvista ajoissa, sopimus jatkuu automaattisesti seuraavat kolme vuotta.

Kuulostaa siltä, että edes viranomaiset eivät voisi tällaisia sopimuksia solmia.

Kuvassa luento on juuri alkamassa
Ongelmia tästä tulee toki artistille itselleen, mutta itsehän hän on siihen liittynyt. Valitettavasti ongelmat eivät rajoitu tekijän itsensä käsien sitomiseen. Tämä tuli varsin keljulla tavalla vastaan viimevuotisilla Revisioneilla, jolloin tämä vapaaehtoisvoimin järjestetty tapahtuma joutui maksamaan 7 000 euron sakon, koska tapahtuman kilpasarjoihin osallistui ihmisiä, jotka olivat GEMAn jäseniä. Maksu määräytyy mm. tapahtuman pinta-alan mukaan, ja tilaahan täällä on varsin muhkeasti.

Revision on joutunut kuitenkin tekemään sopimukset GEMAn kanssa, jotta lavalla iltaisin soittavat DJ:t voisivat soittaa myös GEMAn alaista musiikkia. Jotta kustannukset pysyisivät edes siedettävällä tasolla, on täällä hiukan yritetty venyttää sopimusten rajoja. Tapahtuman tila on laskettu siten, että siihen huomioidaan vain salin etuosat, eikä tietokonepaikkoja. Lisäksi lipun hinnasta osa jyvitetään kävijöiden Internet-yhteyksien ja istumapaikkoihin, jolloin ei niitä ei ilmeisesti pidetä sisäänpääsymaksuna musiikkiesitykseen. Ongelmien vähentämiseksi GEMAan kuuluvat tekijät eivät saa osallistua kilpasarjoihin.

Esitys olikin varsin informatiivinen ja välillä luennoitsija heitti muutaman hauskan jutunkin. Koska tämä on kuivakka asiateksti, en tietenkään näitä paljasta.

PS. Suomessa osataan myös tämä sopimisen kulttuuri. Markuksen käsityksen mukaan Assembly-tapahtumassa asia on hoidettu siten, että Opetusministeriö on tapahtuman yhteistyökumppanina ja heillä on sopimukset musiikin esittämisestä, ja tämän avoimen šekin ansiosta Assembly Organizing välttyy joutumasta vaikeuksiin ns. mafian kanssa.

Paikan päällä Revision 2013:ssa

Yövyttyämme mukavassa hotellissamme koitti partypäivän aamu. Söimme aamupalaa odottavin mielin, ja taisipa aamupalaa laittanut rouvashenkilö tunnistaa Kokin t-paidasta kofeiinimolekyylin kuvan, sillä santsausta varten meille toimitettiin kahvipannu pöytään asti. Aamupalan jälkeen kävimme kylillä hankkimassa hieman tarvikkeita. Aukinaisen kauppaliikkeen löytäminen pitkäperjantaina tuotti hankaluuksia, mutta rautatieaseman Rossmann palveli, vaikkakaan ei luottokorttiasiakkaita.

Opastinsillan heikko kunto piti jopa graffitit vähissä
Kun hankinnat ja muut valmistelut oli tehty, lähdimme kävelemään kohti tapahtumapaikkaa, E-Werk -hallia. Kyseessä on jonkinlainen vanha teollisuushalli, joka on muunnettu konserttien ja muiden tapahtumien käyttöön sopivaksi.
Tapahtumapaikalle ei ollutkaan kuin pari kilometriä hotellilta, mikä kävikin mukavasta päiväkävelystä. Vastaan tulikin ainakin yksi naamalta tuttu suomalainen scenemies, mikä vahvisti käsitystä suuntamme oikeellisuudesta.

Nyt olemme tapahtumapaikalla ja odottelemme avajaisseremoniaa. Alla hieman tunnelmakuvia, meininki vaikuttaa oikeinkin lupaavalta.


Tapahtumapaikka, Stokastinen Kokki ja allekirjoittanut





Asianmukaista oldskool-rautaakin löytyy paikalta.


Saarinmaa

Pääsimmepä lopulta Luxemburgista matkamme lopulliseen kohdekaupunkiin, Saarbrückeniin. Matkan varrella nähtiin ainakin todella kovalla käyttöasteella oleva huoltoasema ja melkoisen isoja rakennuksia sisältävä teollisuusalue.

Allekirjoittanut Saksan ystävä oli erityisen viehättynyt asioiden toimivuudesta tässä hienossa maassa. Kun päästiin oikeaan kaupunkiin, hotellin löytäminen ei ollut temppukaan ja autokin saatiin parkkiin aivan heittämällä. Osoittautui myös, että hotellilla on oma autotalli johon auto saatiin vieläkin edullisemmin laitettua. Oikein hyvä. Sehr gut.

Jarkko navigoi katulampun loisteessa.
Kävimme pienellä iltakävelyllä kaupungin keskustassa avopaistosta haukkaamassa. Kaupunki osoittautui näppärän kokoiseksi ja viihtyisäksi. Nyt hotellilla alkaa väsymys tuntua, lienee hyvä aika levätä ennen varsinaista tapahtumaa.


Datakeskus

torstai 28. maaliskuuta 2013

Brysselin ja Luxemburgin välimaastossa

Miellyttäväksi tunnustetun metsän naapurimetsä ja raitovaunu
Brysselistä poistumisen jälkeen olimme poistuneet Brysselistä.

Kaikessa huolettomuudessa ajelimme poispäin. Kaupungin ulkopuolelta löytyi lehtometsää joka peräti kahden henkilön toimesta julkisesti tunnustettiin miellyttäväksi. Voisi vaikka kesällä sellaisissa maisemissa pyöräillä.

Sattuipa sitten niin että matkan varrelle osui Afrikan keskiosia käsittelevä kuninkaallinen museo. Rakennus itsessään oli rakennettu hiukan ilmavaksi eikä piha-aluekaan järin pieni ollut. Suuruuden tunnetta lisää Euroopan tiheämmäksi pakattu ilma joka jatkuvasti antaa vaikutelman huomattavan matalasta piirtoetäisyydestä.

Kierrosta varten nappasimme mukaan ääninauhan, säästösyistä kylläkin vain yhden. Säästyivätpähän muut ylimääräiseltä jaarittelulta vieraalta kieleltä kun yksi tulkkasi ja tiivisti kuulemaansa.
apina.biz

Nähtäväähän sitten olikin kaikenlaista. Esimerkiksi hotellin pölymäärän mittaamiseen ei aikoinaan ollut työkaluja, mutta sitten belgialaiset keksivät että sitähän voisi Afrikassa kaivaa kirahvilta sisuskalut ulos, pakata ihon matkalaukkuun, tuoda museoon ja sitten työntää sisälle muuta tavaraa että saadaan taas jotain kirahvilta näyttävää. Näin pölymäärän voikin helposti silmällä arvioida kirahvin päälaelta. Niin paljon tähän sitten tykästyivät että toistivat toimenpiteen joukolle muitakin eläimiä. Perhosiakin oli paljon ja Afrikasta niitä väitettiin löytyväksi vielä lisää.

Eläimiä ei vahingoitettu tätä teosta valmistettaessa
Tätässäpä vahingoitettiin
Jos olisimme osanneet ranskaa, tietäisimme, mitä tämä teos esittää.
Siirtomaatoimintaakin olivat belgialaiset ehtineet touhuta. Eihän se sitten kovin hyvin lopulta mennyt. Museoon saivat kuitenkin tarinoitavaa. Zouppen kertoo myös, että Wikipedia kertoo lisää Kongon vapaavaltiosta.

Jatkoimme matkaamme kohti Luxemburgia. Ohessa pari tunnelmapalaa kaupunkivaltiosta.
Pyöränvuokraustoiminta oli Luxemburgissa tehty varsin pedantisti. Pyörästä otettiin 150 euron pantti suoraan luottokortilta.

Poikabändimme Hot Lambda Lovin' päivittää statuksiaan ilmaisen WLANin äärellä.


Ajan rakenne

Meille on saapunut palautetta, että kaikki kirjoituksemme eivät aina ole olleet aikajärjestyksessä. Tänään meille paljastui seuraavaa:
Kiva tietää.

Bryssel

Dami se on Rotterdamikin, totesimme Amsterdamissa, kun parkkiaikamme päättyi kello 10.10 paikallista aikaa. Siispä lähdimme ajamaan etelää kohti. Rotterdamissa koitimme käydä katsomassa jonkunlaista museosatamaa, mutta emme ihan löytäneet sitä. Myös parkkilippuautomaatin kanssa oli hankaluuksia. Päädyimme näin vain ihmettelemään muuatta kulmaa Rotterdamista, yrittäen ottaa paria poikabändikuvaa iloisesta joukostamme.
Rotterdamin vanha satama
Epäonnistuimme yhteiskuvan kanssa Rotterdamissa

Futuristiset fiilikset tunnelissa, kaiketi Rotterdamissa
Rotterdamin jälkeen suuntasimme kohti Brysseliä. Lähellä Delftin kaupunkia löysimme La Place (matikkanörtit huomio) -nimisen taukopaikan jolta löytyi oikeinkin suuhunkäypäisiä ruokia, mm. foccaccia-leipiä ja täytettyjä patonkeja. Näillä saatiin nälkää lykättyä mukavastikin, mutta emme arvanneet miten kauan seuraavan ruokailuun menisi.

Matemaatikot arvostavat tällaisia muunnoksia

Kuusi kasvaa talon katolla. Kannattaisko tätä infraa miettiä?

Brysselissä paikallistimme ensimmäiseksi hotellin, joka osoittautui kaikkia odotuksiamme vastaavaksi. Olimme tähän huomattavan tyytyväisiä, ja lähdimme kävelemään kohti keskustaa, etsimään ruokapaikkaa. Tuttu ilmiö vieraassa kaupungissa liikkuneille, mutta toki ruokapaikkoja tuli tosi vähän vastaan nälkäisenä.
Oho, vähän ylimääräistä lasia.
Matkan varrella vastaan tuli mm. Euroopan komission toimistorakennus (yllä), ja sitä ympäröiviä Euroopan neuvoston ja muiden hallitsevien tahojen rakennuksia. Satuimme paikalle sopivasti iltapäiväruuhkan aikaan. Vähän miellytti, että ohi ajavien mersujen, bemarien ja Audien rateissa istui väkeä joka on meidän yhteisillä palkkalistoillamme.

Brysselin keskustasta löysimme ensimmäiseksi soveltuvan ravintolan, jossa söimme nälkäämme vastaavat ruoka-annokset. Sitten lähdimme seikkailemaan ympäri mainittua keskustaa. Maakuthin Google Mapsista löytyi mukava olutpaikka (nimeltään La Becasse), josta saatiin hankittua paikallisia Lambic-oluita. Tämän jälkeen katsastettiin muutama muu anniskelupaikka.
Neuvonpitoa Brysselin keskustorilla

Androidit ovat keskuudessamme.

Alfred J.

Hehee. Heikin pää kastuu!

Päämääränämme on Monty, mutta oikea metro tulee vasta Deltan jälkeen.

Metro saapuu iloisesti

Heikki.

Brussels invaders
Illan päätteeksi suunnattiin metrolla hotellille ja alettiin suunnitella Revision-demopartyn valloittamista hienoilla entryillä, ja mm. kirjoittamaan tätä blogipostausta.